Volle zaal tijdens de eerste Zo104 van dit seizoen

Zondagmiddag 19 oktober in de Schakel met buiten nog prachtig zomers weer. Binnen in de theaterzaal zijn alle stoelen nodig om het publiek te ontvangen. Tijdens het vollopen van de zaal zet de band Sundaze de mic open. Eigen werk wordt afgewisseld met nummers van The Redhot Chili Peppers en ook de Stones komen even langs. Een heerlijke start van het nieuwe seizoen. Om 15.00 uur is het aan Marjolein en Caroline om het publiek voor te stellen aan de eerste gast. Roel Akkermans is een jong talent uit Gilze en traint mensen die het willen gaan maken in de horeca. Ook adviseert hij horeca ondernemers die op zoek zijn naar verbetering. Roel bezoekt rond de 500 horecazaken per jaar en hij telt daar voor het gemak ook zijn vakantiebezoeken mee. De horeca heeft het niet gemakkelijk en oude formules werken niet meer dus innovatie is nodig om te overleven. Roel Akkermans werkt daar graag aan mee.

De Spraakmakers van Zo104 geven zichzelf de uitdaging zelf een eigen bier te brouwen. Dat daar veel meer bij komt kijken als in eerste instantie bedacht is wordt al snel duidelijk. Voor de echte kneepjes van het vak gaat het drietal op bezoek bij de Gilse brouwers van “De drie musketiers”. Geduld en schoon werken waren de sleutelwoorden. Ook noteren ze een lange lijst aan benodigdheden. Met een heus eigen bier inclusief pakkende commercial sluiten ze hun uitdaging af. Na afloop van de show staan de drie heren trots achter de bar en helpen het personeel van de Schakel met het tappen van (hun) “spraak” bier.

In de Gilse-Quiz waarin Gerard de Vaan en Geert van den Ouweland het tegen elkaar opnamen moet ook speciaal bier uitgeschonken worden en wordt onder andere aan Gerard en Geert de vraag gesteld of ze kunnen proeven in welk van de drie glazen Bavaria bier zat. Niet eenvoudig blijkt. Het kunnen benoemen van alle kloosters die officieel Trappistenbier brouwen was voor Geert moeilijker dan voor Gerard. De Vaan ging er dan ook met de trofee vandoor.

Ook trakteert Gerard de Vaan het hele publiek op Trappistenbitterballen en tijdens het bedanken van de Zo104 sponsors mag Sundaze nog éénmaal de volumeknop open draaien. Als verrassing is er ook nog een goodiebag met een tijdschrift “HP de tijd’’ van Audax, een lekker biertje van Bavaria en de eigen bierviltjes van de Spraakmakers van Zo104. Dit alles in een kek geel tasje van onze Gilse Jumbo supermarkt.

Nu is het tijd voor de hoofdgast Peter Swinkels die jarenlang het familiebedrijf Bavaria runde. Het familiegevoel zit diep geworteld bij Bavaria, zowel bij personeel als bij de familie en Peter heeft deze kracht altijd als zeer positief ervaren en in het voordeel van Bavaria gebruikt. Wie klein is moet slim zijn en dit geldt zeker voor Bavaria die al snel de groeimarkten in het buitenland herkende en ieder jaar flink investeerde en innoveerde in hun brouwerij maar ook elke reclame euro optimaal benutte. Denk maar aan de Bavaria-jurkjes op het WK in Zuid-Afrika en de vrienden van Amstel die in de Bavaria commercial verschenen één dag  na het aflopen van hun reclamecontract bij Amstel. Ook gaf Peter zijn oordeel over het bier van De Drie Musketiers. Om met eenvoudige middelen dit lekkere bier te maken is waar vakmanschap, aldus Peter.

In de korte Zo104 documentaire Jan’s Platenkast laat Jan zien en horen dat muziek en bier vaak samenkomen. Niet alleen tijdens een optreden maar ook in songteksten. Het katerlied van Johnny Cash is een de favoriete biersongs van Jan. Dat niet alleen Normaal zijn eigen biermerk heeft laat Jan zien met een aantal voorbeelden. In het bierland bij uitstek Duitsland is het de Nederlandse band “bots” die steevast in de bier top 10 staat. De groep werd opgericht in 1974, toen Hans Sanders aan de Sociale academie te Eindhoven studeerde. Bots  verwierf met name bekendheid door de hit Zeven Dagen Lang uit 1976 en werd ook populair in zowel West- als Oost-Duitsland.

Als uitsmijter is het de beurt aan Maaike Stevens in haar Zo104 column. Maaike gaat op zoek naar de negatieve kanten van bier en mannen. Plagerig somt ze een paar rake voorbeelden op en slim draait ze het verhaal om. Een man met bier op gaat zichzelf herhalen. Als dit 10 keer ‘Ik hou van je’ is maakt het ook weer veel goed. De vondst van een oude bierfles van de brouwerij De Sleutel bij vrienden is de aanleiding om het met zweet verdiende biertje na een verbouwing in het zonnetje te zetten.

ZoZoo is altijd op zoek naar leuke filmpjes. Deze keer de 99-pack van een Amerikaanse brouwer. Handig is een verpakking met 99 blikjes bier niet. Hoe krijg je die thuis. Wel lachen.

Foto impressie Zo104 van 19okt