Piloot Harry van Hulten hoofdgast op 30 november

De vier Nederlanders Ben Droste, Harry van Hulten, Michiel Mol en Maarten Elshove stonden aan de wieg van Space Expedition Corporation  (SXC). Ben Droste, oud F16-piloot en oud-bevelhebber van de Koninklijke Luchtmacht en Harry van Hulten, oud F16-piloot en testpiloot, waren de initiatiefnemers van het project om commerciële ruimtevluchten aan te bieden vanaf Curaçao.

Het lijkt science fiction, maar vanaf 2014 is het realiteit: een toeristische trip buiten de dampkring. Het Nederlandse SXC  is wereldwijd een van de twee aanbieders van zulke ruimtereizen. Als het aan directeur en oprichter Michiel Mol (oprichter van  Lost Boys) ligt, gaan de ontwikkelingen de komende decennia vele stappen verder. “Vliegen van Amsterdam naar Sydney duurt straks nog maar één uur en drie kwartier.”

De eerste testvluchten van de Lynx Mark II zijn 2013-2014 gepland en kort daarna kunnen gewone burgers voor het eerst ook de ruimte in. Tijdens de vlucht ben je vijf tot zes minuten buiten de dampkring. Michiel Mol heeft altijd al een passie gehad voor computers,ruimtevaart en snelle auto’s en sponsorde al Jos Verstappen. Toen hij werd benaderd door F16-testpiloot Harry van Hulten en voormalig luitenant-generaal Ben Droste sprong de vonk over. Met de deal van XCOR, opgericht door oud-medewerkers van de NASA, kon hij zijn jongensdroom verwezenlijken. Wij worden de KLM van de ruimtevaart. Bezoek Zo104 op zondagmiddag 30 november, aanvang 14.30 uur en maak kennis met Harry van Hulten. Entreekaarten €3,50 te koop bij http://www.ccgr.nl/theater-film-en-evenementen/

Piloot Harry van Hulten