Drie sterke gasten en een muisstille zaal bij Zo104 op 25 februari

Het is weer gezellig druk op zondag 25 februari in theaterzaal de Schakel. Trouwe en nieuwe bezoeker zitten in de zaal. Het thema ‘Depressie’ is uitdagend en het publiek vraagt zich hardop af wat er komen gaat. De gastenlijst laat de diversiteit al zien. Mariëlle de Vries en Paul Begijn met als afsluiter Cindy van Egmond. Mariëlle is ervaringsdeskundige depressie, Paul is stormjager en Cindy is gezondheidsgenieter. De huisband Sowieso start om 14.30 uur met een sterke set van fraaie muziek van eigen bodem.

Interview met personal shopper Mariëlle
Marjolein en Caroline trappen de talkshow af met een verhaal van Caroline over een koe. Ook deze keer zijn de dames weer gekleed in een verrassende outfit van Bastiaansen Modestad uit Bavel. De rode bank is als eerste voor Mariëlle de Vries. Mariëlle verteld over haar leven waar in pas laat wordt vastgesteld dat ze een depressie heeft. Op jonge leeftijd waren er al wel signalen maar die werden niet herkent. Niet door haar omgevingen en ook niet door Mariëlle zelf. Dit is een rode draad in haar verhaal. Voordat jezelf, je omgeving en je artsen er achter komen welke ziek je hebt is er veel tijd verstreken. Daarnaast moet je nog een manier vinden om hiermee om te gaan. De directe omgeving van Mariëlle is alles bepalend voor het zoeken maar de beste aanpak om de pieken en dalen onder controle te houden. Vooral haar man speelt hierin een belangrijke rol. Begrip, geduld, anticiperen, improviseren en constant een inschatting maken. Samen met haar man en artsen stelden ze een plan op die in werking gaat als dit nodig is. De manier waarop Mariëlle haar verhaal vertelt is duidelijk, open en kwetsbaar. Wij en de zaal vindt dit reuzen dapper maar Mariëlle heeft een ander doel; de wereld informeren om zo meer begrip te krijgen voor mensen met die leiden aan deze ziekte. We lopen nu eenmaal niet rond met een been in het gips; zegt Mariëlle. De zaal hangt aan haar lippen en luistert aandachtig tot het einde van dit interview.

Mariëlle en Paul

Pure Chocolade
De Spraakmakers liggen op de bank en zien het vandaag niet zitten. Sombere gevoelens hebben zich meester gemaakt van dit altijd zo vrolijke drietal. Een therapie is onvermijdelijk maar niets blijkt te werken. Dus er rest alleen nog maar een paardenmiddel; pure chocolade. En wat denk je? Het werkt! Dit willen de Spraakmakers niet voor zichzelf houden. Dit wondermiddel moet iedereen proeven. Dus ze trakteren de hele zaal op dit lekkers met dank aan Henk Coenen. Bekijk de afloop van dit avontuur op Zo104.com/zo104-videos.

GilseQuiz
Natuurlijk is er weer een Gilse Quiz. Nummer 17 zelfs. De zaal speelt ‘petje op, petje af’ De winnaar Bart Smulders die al de vragen weet te overleven zit bij de shoot-out vraag het dichts bij het juiste antwoord. Hoeveel bladkorven plaatsten de gemeente Gilze-Rijen in 2017? Voor Bart een plaatsje op de wall-of-fame en de Zo104 trofee voor op de schoorsteenmantel.

Lekkers van Astrid
De heerlijke bitterbal is deze keer van Free Style Dancing Gilze. Dit omdat ze op 7 april een spectaculaire optreden geven in de Schakel. Kom dus kijken en genieten op 7 april! Nadat de band Sowieso twee nummers heeft gespeelt is er ook tijd om alle vrienden van Zo104 in het zonnetje te zetten.

Interview met stormjager Paul
Paul Begijn neemt plaats op de bank. Paul doet communicatie voor natuurmonumenten en in zijn vrije tijd jaagt hij op stormen met zijn vrienden van ‘Stormchaser @Level3Chasers’. In Nederland en omgeving is het steeds vaker noodweer. Vooral in de maanden mei t/m augustus. Heftig onweer is wat ze opzoeken. Met deze groep enthousiasten jaagt Paul op dit weer om het vast te leggen in beelden. Juiste plek, juiste tijd is cruciaal en dat op een veilige afstand voor de ideale positie. Binnen de groep @Level3Chasers heeft iedereen zijn eigen rol. Zo is Paul verantwoordelijk om de positiebepaling. Dit moet je al dagen van te voren bestuderen, rekening houdend met het landschap, afstand en richting van de storm. Een keer ging het team te ver en was in gevaar. Heel de omgeving was elektrisch geladen zodat haren rechtop gingen staan. Rennen voor je leven is dan de enige optie. Bij elke prachtige foto heeft Paul een mooi leerzaam verhaal zodat we veel te weten zijn gekomen over de opbouw van onweer met al haar gevaren.

Bart, Sowieso en Cindy

Depri muziek maakt vrolijk
Jan is dankzij het thema in zijn nopjes. Triestige (depri) muziek maakt Jan vrolijk, net als veel muziekliefhebbers. Wat volgt zijn tal van fraaie voorbeelden uit zijn platenkast om naar te luisteren en te kijken. Voor velen is dit soort muziek een grote troost en dat is de kracht van muziek. Kijk op Zo104.com/videos voor deze aflevering van Jan’s Platenkast.

Het verhaal van Cindy
Tijd gaat snel en zeker bij een middagje Zo104. Het is alweer tijd voor de laatste gast. Niet op de bank maar op het hoge podium voor de Zo104 column. Het is tijd voor het verhaal van Cindy van Egmond. Cindy geniet volop van het leven. Samen met haar man en kinderen maken ze er iets moois van en houden van gezonde en lekker eten. Haar omgeving kent Cindy als vrolijk, energievol en super positief. Diep van binnen sluimert er ook een donker gevoel. Een weerman noemt dit een opkomende depressie. Maar Cindy wordt omgeven door een hoge druk gebied waar de zon altijd lijkt te schijnen. Dus groeit dit kleine lage drukgebiedje uit tot een superstorm op zoek naar een uitlaatklep. Cindy vindt, net als onze eerste gast Mariëlle, een manier om dit weertype onder controle te houden. Tijdens deze column is de Theaterzaal van de Schakel met 320 fans doodstil. Wat volgt is een zeer welgemeend warm applaus voor al de gasten in deze Zo104 editie.

Strakke broek
Het publiek kijkt nog naar een laatste filmpje; de tip van Rashied. Rashied is altijd druk bezig met het herstellen en aanpassen van onze kleding. Geen stress zegt hij zelf, het komt goed. De mode is nu anders, de broek moet smaller. Rashied laat zien hoe het moet. Kijk op zo104.com/videos voor deze aflevering van onze Gilse Naaiturk.

Afterparty
Het is een middag geworden van bijzondere momenten met drie boeiende gasten. Op 15 april is er weer een editie. Dit keer heeft Zo104 hoogvliegers uitgenodigd om op de bank plaats te nemen. Maar nu eerst nog een drankje en praatje in de gezellig volle foyer van de Schakel. Tot zo, tot zondagmiddag 15 april.