Afsluiting Zo104 seizoen met hoogvliegers

De Zo104 vrijwilligers kunnen nog even wat zonnestralen pakken voor dat de 18e editie start op zondagmiddag 15 april 2018. De eerste gast is brandweerman Ruud Reijs die vertelt over het vak en wat er in Gilze en omgeving voor het korps te doen is. Gilze heeft een snelweg A58 en veel landelijke wegen. Dus ze helpen regelmatig bij ongevallen. Dankzij de 300% bezetting zijn er altijd genoeg mensen voor op de brandweerwagen. Het is een heftig beroep omdat je overal bij uit kunt komen. Gelukkig is er ook professionele hulp en nazorg voor de brandweermannen. Ook is Ruud consultant bij Fire Defender. Een bedrijf uit Gilze die producten heeft ontwikkeld voor het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van brand.

Brandweerman Ruud Peijs

De tweede gast op de bank is wingsuit flyer Fokke van der Werf. Fokke beoefent al jaren deze spectaculaire sport en is zelfs overgevlogen naar Amerika voor opnames van een grote Chinese actiefilm. Aan de hand van filmpjes laat Fokke verschillende disciplines zien in de wingsuitsport. Je kunt springen vanuit een vliegtuig, hoge berg of gebouw. Anders als bij een parachutesprong kun je met een wingsuit goed sturen zodra je wind vangt en zo langer in de lucht blijven. Met snelheden tot wel 200 km per uur moet je goed letten op je veiligheid. Overmoed en risico’s te ver verleggen is het grootste gevaar. De bijna volle zaal was duidelijk onder de indruk.

Wingsuit Flyer Fokke van der Werf

De Gilse Quiz zit deze keer bomvol leuke filmpjes maar de vragen zijn vanaf de start al pittig. Na een spannende rally is daar een verrassende winnaar. Na het beantwoorden van de voorlaatste vraag ging de heer Botermans even zitten. Maar bij de laatste schattingsvraag speelde hij toch de anderen uit de zaal weg.

de heer Botermans winnaar GilseQuiz

De Spraakmakers kiezen het luchtruim na een training bij de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op de vliegbasis Gilze-Rijen. Kaartlezen, motoronderhoud, het hoort er allemaal bij. Bekijk deze aflevering en zie hoe dit avontuur afloopt voor Marcel, Maarten en Bas.

Jan heeft veel hoogvliegers in zijn Jan’s platenkast en laat tal van fraaie voorbeelden horen en zien. Bekijk deze aflevering.

Jan de Jong komt met een mooi ‘familieverhaal’. Zijn tante uit Twaalfhuizen, die voor het eerst gaat vliegen vanaf Schiphol naar London, alleen maar omdat het kaartje zo goedkoop is. De wereldvreemde tante van Jan vindt Ulvenhout al een grote stad met mensen vol fratsen. Achterdochtig als ze is, wil ze het rijbewijs zien van de chauffeur van het vliegtuig. Als de piloot plagend zijn bibliotheekkaart laat zien en meldt dat hij heeft leren vliegen uit een boek en dat dit voor hem ook de eerste keer is, schiet tante in haar hulpstandje.

Jan de Jong

Rashied is voor het laatst te zien bij Zo104. Hij verbaast zich over de Gilse taal met woorden als ‘kaduuk’. Maar kaduuk of kapot, het maakt niet uit als je maar blijft komen in het naaiatelier van Rashied en hij neemt gepast afscheid zoals ze dat in Turkije doen. Bekijk alle video’s van de Gilse Naaiturk op ons videokanaal.